Qui soc

Mercè Carandell

Escriure és parlar amb els teus ulls


Metgessa jubilada

Ara Escriptora

Mercè Carandell viu a Vilanova i la Geltrú (Barcelona) i és una metgessa jubilada que ha treballat a l’Hospital de Sant Camil (Sant Pere de Ribes), a l’Hospital de Bellvitge i als CAP Jaume I i al CAP Sant Joan. Ha passat estades a la Clínica de la Concepción de Madrid i al Leeds General Infirmary (UK) estudiant Metabolisme Mineral. 

De petita volia ser arqueòloga. Engrescada pels germans grans, li apassionava l’estudi d’Homer i acostumava a llegir les trifulgues dels déus clàssics, habitants de l’Olimp, junt amb altres històries típiques i tòpiques  de les famílies intel·lectuals. 

Però a l’estiu de 1963 la seva mare, cosina d’un ginecòleg de Reus, la va convèncer perquè l’acompanyés a l’Hospital de Sant Joan per poder eixamplar les seves possibilitats a l’hora de triar carrera. No hi havia cap metge a la família llevat d’un cunyat psiquiatre. Els hospitals, l’exercici de la Medicina, li eren totalment aliens. 

En aquell temps, els hospitals eren una barreja d’olors on destacava la del cloroform, utilitzat com a anestèsic. El primer dia, bata blanca, li va tocar en sort una cesària i va caure rodona en un racó del quiròfan. I van ser tantes les emocions i trasbalsos que decidí  dedicar-se a la Medicina. Mai se n’ha penedit. Però la dona de Lletres que hauria pogut ser, encara l’acompanya.

Teenager als anys seixanta, quan les dones van entrar massivament a la universitat, va passar de tenir una vida regalada a ser mare de bessons, i metgessa de cinc pobles. Temps difícils de veritat, una feina de responsabilitat extrema. Un fill que no volia menjar (ja endrapava l’altre per tots dos). 

Una dona del poble, l’Engracieta, la Mercè no viurà prou anys per agrair-li la va adoptar com si fos sa filla i li va cuidar els nens, que tingueren una infància feliç.

.

Obra

L’any 1995,  el Consell Comarcal del Garraf va publicar la seva primera obra “Històries de malalts”.
El 2021 acaba la seva primera novel·la. De tema els indianos catalans. De títol “El paradís rere el mar”, i part de la trilogia “Les Nogueres de Tremujals”.


DESCOBRIR

Premis

Va rebre el premi Eugeni Molero 1995 per un recull de relats, Històries de Malalts, apareguts setmanalment durant un any a l’Hora del Garraf

Associacions

Mercè Carandell forma part de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC).


VEURE


La meva família és cent per cent de lletres. Plena d’escriptors, humanistes i filòsofs.

Mercè Carandell